Hoe zit een voordeelberekening in elkaar?

Een voorbeeld

Klaas de Ruiter woont op postcode 8911 DH. Zijn huidige leverancier is Delta, waar hij een contract voor onbepaalde tijd bij heeft. Dit is een contract met een variabele energieprijs dat maandelijks opzegbaar is zonder dat daaraan kosten verbonden zijn. Hij heeft een jaarverbruik van 4.500 kWh en 2.000 m³ (gezin). Bij zijn huidige leverancier, betaalt Klaas op basis van zijn contract voor onbepaalde tijd in totaal €2542,61 per jaar. Voor het winnende 1-jarige aanbod van het Energiecollectief betaalt hij komend jaar op basis van dezelfde gegevens €2.359,29 aan energiekosten. Een geschat voordeel van €183 voor 1 jaar.
 
Onze rekenmethode is gebaseerd op een contract voor onbepaalde tijd. Dergelijke contracten worden ook wel contracten met zogenaamde ‘slaperstarieven’ genoemd. In deze tarieven kom je namelijk terecht als je vaste energiecontract afloopt en je dit niet verlengt. Na afloop van de vaste prijsperiode wordt in dat geval je contract omgezet in een contract dat je iedere maand kosteloos kunt opzeggen. Je vaste tarief verandert daarbij in een variabel energietarief. Dit tarief is meestal hoger dan een vast tarief en mag twee keer per jaar door de leverancier aangepast worden. 
 

Voordeelberekening op basis van je postcode

Net zoals het aanbod van Klaas is ook jouw aanbod een inschatting van het voordeel dat dit Energiecollectief je het komende jaar oplevert (of de komende 3 jaar als je kiest voor het 3-jarige contract).

Hoe we schatten? Dat doen we door een voordeelberekening te maken op basis van de gegevens die je bij je inschrijving hebt ingevuld, zoals je postcode, je huidige verbruik en je huidige leverancier.
 
Omdat de exacte tarieven van het contract dat je bij je huidige leverancier hebt voor ons onbekend zijn, kiezen we ervoor om een vergelijking te maken met het contract dat jouw huidige leverancier aanbiedt zodra je vaste contract afloopt. In bovenstaand voorbeeld van Klaas zie je hoe dat werkt. Zo'n vergelijking kun je zelf ook heel eenvoudig maken:
 
1.Ga naar het kostenoverzicht op je persoonlijke pagina en leg de kosten van het contract dat jouw energieleverancier waarschijnlijk aanbiedt naast de kosten van het aanbod van het Energiecollectief.
2. Of pak je huidige energiecontract erbij en vergelijk dat met het aanbod van het Energiecollectief. Twijfel je of vind je de berekening toch nog lastig? Je mag natuurlijk altijd contact opnemen met onze klantenservice (088 - 66 99 088). Zij kunnen alles nog eens voor je narekenen.

Voorbeeldberekening zonder aanvullende gegevens

Heb je je postcode, de naam van je energieleverancier en je verbruik niet opgegeven? Dan zijn we uitgegaan van de tarieven die voor gasregio 1 gelden en een gemiddeld jaarverbruik van een gezin (3.500 kWh en 1.500 m³). Dit zetten we af tegen het gemiddelde tarief van de contracten voor onbepaalde tijd van de 3 grote energieleveranciers: Nuon, Essent en Eneco (op veilingdatum 03-07-2018).
 

Wat is voor jou het voordeel van deze rekenmethode?

Onze rekenmethode klinkt misschien ingewikkeld, maar het is toch de beste manier om je een zo helder mogelijke berekening te geven. Je kunt nu in één oogopslag de leveringstarieven en andere kosten vergelijken. En als je je postcode invult, wordt onze schatting nauwkeuriger dan als je dit niet doet. In Nederland wisselen de gastarieven namelijk per regio. Vul je niets in? Dan gaan we zoals hierboven benoemd uit van gasregio 1. Dit gastarief kan natuurlijk afwijken van het tarief dat je werkelijk betaalt.

Het voordeel van deze rekenmethode is dat we voorrekenen hoe voordelig overstappen kan zijn. Als je geen actie onderneemt en je contract laat aflopen kom je immers in de slaperstarieven terecht. Door over te stappen naar het Energiecollectief voorkom je dit en onze besparingsberekening laat direct zien hoe groot het verschil tussen overstappen of bij je huidige leverancier blijven, kan zijn.
 

Hoe werkt het overstappen?

Veelgestelde vragen